vrijdag 29 januari 2016

De eerste wol van 2016



Vandaag stond schaapscheren in de agenda. op Nienoord werden de drachtige schapen geschoren zodat ze de rest van de winter zorgeloos op stal kunnen blijven staan.


Een flink potje judo leveren sommige schapen om maar te voorkomen dat ze geschoren worden. Echter de schaapscheerders geven zich niet gewonnen. Ze hangen in een soort trapeze en kunnen daardoor ieder schaap snel van de vacht ontdoen.

Speciaal schoeisel hebben de scheerders aan, dit om te voorkomen dat ze uitglijden op de door lanoline vettig geworden ondergrond en dat ze goed plat met de voeten op de grond staan. In hoog tempo wordt het ene na het andere schaap van de jas ontdaan.

Ik heb prachtige bonte vachten uitgezocht. Lekkere stoere vachten die gelet op de stapellengte van de vacht prima geschikt is om te spinnen, maar ook geschikt is om te vilten. 



Keurig in de auto gestapeld is het weer een heerlijke berg die prima omgezet kan worden in bolletjes wol.Vanaf volgende week zaterdag zal de eerste Nienoord wol van deze bonte rakkers op de streekmarkt liggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten