zondag 29 december 2013

Cal 2014 het aftellen is begonnen


Nog 2 dagen in het oude jaar en 3 in het nieuwe jaar en het halen van de streepjesdeken gaat beginnen.
op Facebook een ware hype waar iedereen, iedereen haast gek maakt.
Ik blijf met beide beentjes op de grond staan en laat me niet gek maken door al die kleurtjes die over mijn beeldscherm schieten , met daaraan gekoppeld al die onzekerheid.
En dat allemaal om een deken die gemaakt gaat worden door een combinatie van verschillende haaksteken in diverse kleuren. Helemaal nergens voor nodig die gekte.
Het uitgangspunt is een deken ontwikkeld in Amerika.  Het leuke is dat dit patroon zowel geschikt is voor de beginnende haakster, als ook voor de meer ervaren haakster een uitdaging blijft. Het mooie  van een strependeken is, dat het de mogelijkheid geeft het avontuur van kleur te beleven en je meteen juist al die restpartijtjes die zich in de kast opstapelen kunt wegwerken.
Door het hele patroon in stukjes te knippen, kan iedereen, zelfs haaksters met weinig tijd, bij blijven en komt er na 42 weken een aantal uurtjes haken een schitterend eindresultaat.
Twee dames in Nederland Tertia Mulder en haar vriendin Jolanda hebben het initiatief genomen om het Amerikaans/Engelse patroon voor iedereen toegankelijk te maken en dit alles met toestemming van de ontwerpster van het patroon.
Grote klasse dat ze dit aandurven, want niet iedere steek is even eenvoudig.
Met mijn textielopleiding mag het maken van deze deken geen enkel probleem opleveren, maar gezien alle ophef en vragen die ik op Facebook zie verschijnen voorzie ik direct na de eerste opzetrand al de nodige problemen voor menig haakster. De eerste rand is niet een vastenrand zoals velen zich voorstellen.
Mijn advies aan alle haaksters die meedoen met de CAL 2014 is, lees het geschreven patroon goed en volg echt de aanwijzingen die worden gegeven, ga niet een eigen draai aan het geheel proberen te geven als je geen ervaring in haken hebt.
De Amerikaanse beschrijving is super duidelijk en de uitleg van het keren van het haakwerk wordt duidelijk aangegeven. Ik ben er van overtuigd dat dit in de Nederlandse vertaling ook super goed gaat uitpakken.
En wat de combinatie van kleuren aangaat, stap uit je comfortzone en durf juist met een afwijkende kleur een accent aan te brengen in deze strependeken.
Met bijna 1300 haaksters uit binnen en buitenland, ik las zelfs een Nederlandse aanmelding uit Bolivia, zullen de komende weken prachtige kleurcombinaties verschijnen en hoop ik dat er evenveel dekens ook daadwerkelijk afgehaakt zullen worden.
Vanaf 3 januari zijn de eerste resultaten te zien.


6 opmerkingen:

  1. Ik vind het leuk "Tertia en haar vriendin Jolanda".... weet je wel dat we elkaar nog nooit "in real life" hebben ontmoet..... we hebben pas sinds een paar weken contact maar het voelt al als een jarenlange vriendschap.
    Fijn dat je zo enthousiast bent en mee gaat haken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommige online contacten zijn vaak zo intens dat het een echte vriendschap voor het leven gaat worden, zonder dat je elkaar regelmatig ontmoet. Ik heb dat zelfde met een spinster en weefster in Haren, ondanks dat we elkaar niet ontmoeten een vriendschap voor het leven. Zo voelt jullie intense samenwerking ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jolanda het is ook helemaal te gek wat jullie doen. Bedankt en ook Mieke voor het schrijven van dit stuk een opsteker voor de vriendinnen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar kan ik het patroon toch vinden?
    Wel heel graag mee haken...
    Groetjes Ingeborg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. op facebook kun je lid worden van deze groep https://www.facebook.com/groups/516439688378675/ en vindt je wekelijks de nieuwe toeren die gehaakt worden.
      week 4 is nu ingegaan, maar het is best nog wel in te halen

      Verwijderen